TIPS & WEETJES

Drink minimum 1,5 l per dag, meer mag.

 

 

GROENTENMIX: de term “groentenmix in uw dieet is een verzamelnaam voor groeten in het algemeen, dus, varieer in groenten, dit kunnen wortelen zijn of bonen, witlof, bloemkool, broccoli enz……….
Dit betekent dus om niet elke dag “groentenmix” van een pakje te eten!

 

Fruit:  wanneer er een bepaald fruit is opgegeven, bv. Een peer, varieer dit gerust met een appel, appelsien, 2 mandarijnen, banaan.  Beperkt wel het aantal druiven tot max 15 stuks (= ongeveer 75 gr)

Het is wel zo dat er variatie dient te zijn omdat er anders altijd dezelfde vitamines worden gegeten.

 

50 gr aardbeien zijn te vervangen door 10 gr aardbeienconfituur (light / zonder suiker)

VLEES / EIWITBRONNEN:  goede eiwitbronnen zijn vis, kip, kalkoen, lamsfilet, steak.

Te vermijden bronnen zijn deze van varkensvlees met uitzonderlijk van varkenshaasje.

Voor meer dressing op groenten kan je gebruik maken van magere yoghurt natuur en deze kruiden met peper en zout + citroensap.  Een volledig klein potje natuur yoghurt vervangt één eetlepel mayonaise.

Het is ook mogelijk om de natuur yoghurt te kruiden met kruidenmengsel zakjes die je in de winkel vind.

 

Geniet van je maaltijd en kauw voldoende.

In het begin kan een keukenweegschaal en maatbeker handig zijn.  Wanneer je één keer 150 gr yoghurt afweegt in een schaaltje, dan weet je de volgende keer hoe vol het schaaltje moet. Wanneer je het leuker vindt om porties af te wegen, is dat natuurlijk geen probleem.

WEETJES

Hartige belegsoorten zoals kaas, vleeswaren, ei en vis leveren een belangrijke bijdrage aan je eiwit inname.  Wissel daarom af tussen hartig en zoet beleg.

Volkorenbrood kan je afwisselen met vele broodsoorten. Bijvoorbeeld meergranenbrood, waldkornbrood en speltbrood.  Probeer en ontdek welke soort jij het lekkerste vindt.

Zalm is een vette vissoort die zeer rijk is aan omega3 vetzuren. Deze vetzuren zijn heel gezond voor hart en bloedvaten. Probeer 2x per week vis te eten, waarvan één keer vette vis.  Op die manier krijg je voldoende omega-3 binnen.

Een vette vis is donker van kleur (bv. zalm), een niet vette is wit van kleur (bv. kabeljauw).

 

Varieer elke dag met fruit.  Elke soort levert namelijk andere vitamines en mineralen.  Zo bevat een banaan veel vitamine B, terwijl aardbeien echte vitamine C bommetjes zijn.  Fruit is niet alleen lekker als tussendoortje, het is ook smaakvol op een boterham of in de yoghurt.

Een zelfgemaakte maaltijdsalade is ook lekker en gezond om mee te nemen als lunch.  Weer eens iets andere dan de belegde boterham.

Iets frituren?  Dat mag, maar beperkt dit tot 1x per week.

Ook in een gezond voedingspatroon kan je af en toe genieten van een stukje taart.  Zie het als een tussendoortje en neem bijvoorbeeld tijdens de lunch een boterham minder en bij je volgend tussendoormoment alleen een stuk fruit.

Het kan ook om je ontbijt te beginnen met een PANNENKOEK.  Deze kan je zelf maken, maar dan liefst met havermoutmeel, ofwel kan je gebruik maken van een pannenkoekenmix van Nutritech die hoog gedoseerd is in eiwitten en dus ideaal is.  Je moet er enkel water of melk aan toevoegen en bakken, heel simpel en makkelijk, zelfs om ’s morgens deze te bakken.

TIP: verwerk er een appel en bv. frambozen in.  Deze geven een zoetere smaak.

Eventueel agavesiroop of rijstsiroop is toegelaten omdat deze een lage glycemische index hebben (dwz dat deze geen insuline piek veroorzaken).

 

IETS FRIS TIJDENS DE ZOMER

Tijdens warmere periodes of gewoon wanneer je er zin in hebt kan je zelf ijsjes maken.  Hiervoor kan je plastieken vormen kopen en ze vullen met water dat je op smaak hebt gebracht met natuurlijk citroensap, of appelsien- of een andere natuurlijk variant. 

Geen puur sap invriezen! Hiermee komen andere te veel calorieën in je dieet, dus enkel om wat smaak te geven.

Rijweg 93a

3020 Herent

BE0720867277    

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

© 2020 by inSHAPEmetPAT